Onafhankelijk advies

Gepubliceerd op 19 april 2014

/static/image/238/10/Vink%20Koeltechniek%201163.jpg

Europees parlement verbiedt gebruik F-gassen

Het Europees Parlement heeft 13 maart een nieuwe wet aangenomen tegen gassen met fluor die schadelijk zijn voor het klimaat. Rond 2025 moeten airco’s en koelkasten HFK-gas vrij zijn.

Op 13 maart 2014 heeft het Europese Parlement een nieuwe wet aangenomen om het gebruik van schadelijke koudemiddelen in koelapparatuur uit te bannen. De schadelijke gassen, fluorkoolwaterstoffen of F-gassen, zijn schadelijk voor het milieu en gebruik ervan moet uitgefaseerd worden in de komende 10 jaar. De nieuwe wet kan grote gevolgen hebben voor het gebruik van koeltechnische producten in uw bedrijf.

We zijn u graag van dienst om te onderzoeken in hoeverre uw koelinstallatie voldoet aan de nieuwe eisen. Het wetsvoorstel voor een nieuwe F-gassenverordening is sinds vorig jaar in behandeling en is nu definitief aangenomen door het Europees Parlement. Het enige mogelijke obstakel dat nog kan worden opgeworpen om de nieuwe regelgeving tegen te houden, ligt bij de Raad van de Europese Unie (ook wel ‘Raad van Ministers’ genoemd) die ook nog formeel moet instemmen. De kans dat dit EU-orgaan deze regelgeving nog zal blokkeren is echter nihil. De kans is dus zeer groot dat het compromis over de nieuwe F-gassenverordening binnenkort definitief wordt omgezet in regels.

De schadelijke gassen, fluorkoolwaterstoffen of F-gassen, zijn schadelijk voor het milieu en hebben een opwarmend effect dat 23.000 maal sterker is dan CO2. Vink Koeltechniek zag deze wetsverandering aankomen en gebruikt sinds augustus 2013 niet langer de schadelijke koudemiddelen R404A en R507 in nieuw te bouwen koelinstallaties. Dit besluit biedt klanten van Vink verschillende voordelen: door te kiezen voor alternatieve koudemiddelen wordt voorkomen dat een koelinstallatie over een paar jaar moet worden aangepast voor gebruik van een ander type koudemiddel. Dit scheelt kosten en frustratie. Het is bovendien beter voor het milieu en u bespaart uiteindelijk op de energiekosten omdat deze alternatieve koudemiddelen energiezuiniger zijn.

Wilt u meer informatie over de gevolgen van de nieuwe Europese regelgeving voor koelinstallaties in uw bedrijf? We zijn u graag van dienst. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel 0182-342 239.

Terug naar het overzicht