Koudemiddel R22

Installaties002

Uitfasering R22

Uitfasering R22

Veel oudere koelinstallaties gebruiken nog het koudemiddel R22. In 2010 werd op Europees niveau besloten tot uitfasering R22 met een totaalverbod in 2015. Anno nu mogen koel-, vries- en airconditioninginstallaties niet langer bijgevuld worden met R22 of met R22 gemengde koudemiddelen.

Waarom koudemiddel R22 vervangen?

Het synthetische koudemiddel R22 is slecht voor het milieu. Het tast de ozonlaag aan waardoor het een grote bijdrage levert aan het broeikaseffect. Reden genoeg voor de Europese Commissie om te kiezen voor de uitfasering R22. Deze zogenoemde F-gassenregeling geldt trouwens ook voor andere schadelijke koudemiddelen, zoals R404A.

wat betekent R22 uitfasering voor u?

Wat betekent R22 uitfasering voor uw installatie? Als u een koelinstallatie met R22 hebt, mag die gewoon blijven draaien, maar bijvullen met R22 of met R22 gemengde koudemiddelen mag niet meer. Bij een storing of lekkage dreigt een R22 koelinstallatie langdurig uit te vallen en dit kan de continuïteit van uw bedrijfsproces ernstig in gevaar brengen.

Installatiegerichte strategie

Deze nieuwe Europese regels over het uitfaseren R22 kunnen grote gevolgen voor uw koeltechniek hebben. Per bedrijf moet daarom een installatiegerichte strategie voor de uitfasering R22 worden uitgezet waarbij het koudemiddel R22 vervangen het doel is.

Koudemiddel R22 vervangen?

Wilt u het koudemiddel R22 vervangen in uw koelinstallatie? Gelukkig zijn er veel goede alternatieven voorhanden in de vorm van bijvoorbeeld natuurlijke koudemiddelen. Vink is goed op de hoogte van alternatieven voor dit koudemiddel. Vraag ons naar de technische mogelijkheden van uw koelinstallatie bij R22 uitfasering.

Duurzame koelinstallaties zijn de toekomst

Vink gelooft in duurzaamheid en een blijvende effectiviteit van een koelinstallatie. Door te kiezen voor alternatieve koudemiddelen wordt voorkomen dat een koelinstallatie in de toekomst moet worden aangepast voor gebruik van een ander type koudemiddel. Dit is niet alleen belangrijk voor behoud van het milieu, het is op de lange termijn vaak ook efficiënter en energiezuiniger.

Onderneem nu actie voor het uitfaseren R22

Voor eigenaars van koel- en klimaatinstallaties is het noodzakelijk om nu actie te ondernemen voor de R22 uitfasering. Omdat het geregenereerde koelmiddel R22 steeds schaarser wordt, kan dit immers uitval van uw installatie tot gevolg kan hebben. Vink Koeltechniek helpt u graag bij het uitfaseren R22 en onderzoekt welke oplossing voor uw bedrijf rendabel is.

Vraag Vink advies voor uitfasering R22

Wij hebben al veel ondernemers succesvol geholpen met goede alternatieven voor schadelijke koudemiddelen. Wilt u meer weten over de regelgeving rondom de uitfasering R22 en andere koudemiddelen, of wilt u het koudemiddel R22 vervangen in uw installatie? Neem gerust contact met ons op, wij adviseren u graag over de opties die mogelijk zijn voor uw koelinstallatie. Bel 0182-342 239 voor vrijblijvend advies.

De oplossing